vigsel av två brudar som kysser varandra framför prästen

Allt du behöver veta om vigselprogram i kyrkan

Allt du behöver veta om vigselprogram i kyrkan

När du och din partner planerar ert drömbröllop kommer ni snart stöta på frågan om vigselprogrammet – en detalj som kan kännas både spännande och överväldigande. Hur ska ceremonin gå till? Vilka låtar och psalmer ska ni välja? Vad ska egentligen finnas med i programmet? Oroa dig inte! Vi är här för att hjälpa dig att reda ut allt och skapa ett vigselprogram som är både minnesvärt och personligt.

 

Varför ett vigselprogram?

Ett vigselprogram är mer än bara en praktisk guide för era gäster. Det sätter tonen för er ceremoni och kan bli ett vackert minne från er stora dag. Dessutom hjälper det era nära och kära att följa med i ceremonins gång, särskilt om någon kanske inte är så van vid kyrkoceremonier. Genom att skapa ett genomtänkt vigselprogram kan ni lugna både er själva och era gäster, så att alla kan njuta fullt ut av stunden.

 

Det traditionella innehållet

Ett vigselprogram kan vara enkelt och elegant eller rikt och detaljerat – det är helt upp till er! Traditionellt sett innehåller ett vigselprogram följande grundmoment:

 

Klockringning

Gudstjänsten börjar med klockringning. När klockorna ljuder är det vanligt att bröllopsgästerna reser sig upp för att välkomna brudparet.

Ingångsmusik

Många brudpar väljer att ha ingångsmusik som de tillsammans eller ensam går in under. Denna musik sätter tonen för resten av ceremonin och kan vara allt från en klassisk bröllopsmarsch till en låt som har en speciell betydelse för er. För tips på ingångsmusik kan du kolla in här!

Samlingsord

Prästen inleder med att hälsa alla välkomna och förklarar anledningen till att ni har samlats här idag – för att bevittna och fira er vigsel.

Psalm

Efter samlingsorden sjunger alla tillsammans en psalm som brudparet har valt ut. 

Lovprisning, inledningsord & bibelläsning

Därefter följer en sekvens av lovprisning, inledningsord och bibelläsning. Vad gäller bibelläsningen kan ni välja om en närstående ska läsa den, vilket ger en personlig anknytning till ceremonin.

Psalm/musik

Ytterligare en psalm eller musikstycke kan spelas här, vilket ger en fin övergång till de kommande momenten. 

Frågorna, bön över ringarna, löften och ringväxlingen samt tillkännagivandet

Här kommer det mest betydelsefulla ögonblicket – frågorna och era löften till varandra samt ringväxlingen. Prästen ställer de traditionella frågorna huruvida ni tar varandra som äkta makar, och ni svarar. En bön över ringarna följer, och därefter utväxlar ni era ringar som symbol för er kärlek. Prästen tillkännager sedan att ni är äkta makar.

Psalm/musik

Efter den känslosamma ringväxlingen kan en psalm eller ett musikstycke spelas för att understryka detta betydelsefulla ögonblick.

Förbön, herrens bön och vigseltalet

Prästen leder församlingen i en förbön för brudparet, och alla förenas därefter i herrens bön. Därefter följer ett vigseltal, där prästen till exempel kan prata om er kärlek.

Psalm/musik

En avslutande psalm eller ett musikstycke spelas innan den slutgiltiga välsignelsen.

Välsignelsen

Prästen välsignar er vilket avslutar ceremonin.

Utgångsmusik

När ni nu är nygifta, lämnar ni kyrkan till utgångsmusiken, ofta till en glad och upplyftande melodi som speglar den glädje och kärlek ni känner. Vill du ha tips på utgångsmusik kan du kolla in vår artikel “50 låtar för er vigsel: Från inmarsch till utmarsch”

 

Personliga detaljer

Det som gör ert vigselprogram unikt är de personliga detaljer ni väljer att inkludera. Kanske vill ni skriva några rader om er kärlekshistoria, eller varför ni har valt just de psalmer och låtar som ska spelas. Ni kan också lägga till ett tack till era gäster för att de är med och delar denna speciella dag med er.

 


Så här kommer ni igång

  1. Beslut om innehåll: Prata ihop er med er präst om hur ni vill att ceremonin ska se ut och vilka eventuella dikter och texter som ni vill ska finnas med.
  2. Välj musik och psalmer: Ta tid att välja musik och psalmer som betyder något för er båda. Det kan vara allt från traditionella psalmer till en sång som har varit viktig i er relation.
  3. Design: Bestäm vilka element som är viktigast för er. Vill ni hålla det enkelt eller lägga till personliga texter och detaljer? Ni kan välja att själva skapa vigselprogrammet eller beställa det från en designer. Om ni vill skapa det själva finns det många verktyg online som kan hjälpa er att få det precis som ni vill ha det.
  4. Dela ut till era gäster: Placera vigselprogrammen vid bänkarna i kyrkan innan ceremonin börjar eller dela ut dem i samband med att gästerna anländer till kyrkan.

 

Källa: svenskakyrkan.se

Dela detta:
Du kanske även är intresserad av:
Planeringen av ditt bröllop är i full gång, och nu när datumet är satt
Dina brudtärnor har varit med dig genom hela resan, från förlovning till de första
Bröllopspresenter har länge varit en tradition vid bröllop och valet av gåva är inte