När det kommer till planeringen av sitt drömbröllop är det lätt att glömma viktiga administrativa detaljer som ansökan om hindersprövning. Det är däremot ett måste för att ni ska få gifta er. Att ansöka i tid blir därför avgörande för att undvika onödig stress och förseningar av er stora dag.
Först och främst, vad är då hindersprövning?
En hindersprövning innebär att Skatteverket kontrollerar om det finns några hinder för att du och din partner ska få ingå äktenskap med varandra. Det de kontrollerar är att ni är myndiga, att ni inte är nära släkt med varandra och att ingen av er är gift eller har en registrerad partner sedan tidigare.
Ansök i förväg
Det är rekommenderat att ansöka om hindersprövning i god tid före ert planerade bröllopsdatum. Hindersprövningen är giltig i fyra månader från det att beslutet fattas, så det är viktigt att ha utrymme för eventuella förseningar. Själva ansökan kostar ingenting och hämtas enkelt via Skatteverkets hemsida.
Ta hänsyn till Skatteverkets handläggningstid
Beroende på båda parternas folkbokföring kan handläggningstiden hos Skatteverket variera. Det är därför klokt att anpassa er ansökan efter deras handläggningstid, som vanligtvis ligger på mellan 2-4 veckor. Om ingen av er har svensk hemvist eller är svensk medborgare kan handläggningstiden vara upp till 2 månader.
Planera i förväg
Se till att ni har alla nödvändiga dokument och information som krävs för ansökan om hindersprövning i förväg. Det kan inkludera personbevis, giltiga ID-handlingar och eventuella andra dokument som kan krävas beroende på era individuella omständigheter.
Glöm inte att ta med dokumenten
När hindersprövningen är godkänd skickar Skatteverket hem två dokument som behöver tas med till vigselförrättaren: Den ena ett intyg, den andra en blankett, varav den sistnämnda behöver vigselförrättaren fylla i och skicka tillbaka till Skatteverket.
Källa: Skatteverket.